Cand tigara de dupa are sens

De fapt voiam sa scriu despre “tigara de dimineata” care a avut inimaginabil de mult sens pentru mine azi… chiar si cea de dupa masa de pranz.. dar revelatia s-a oprit exact dupa ce am ales titlul cu “tigara de dupa”. Cand subiectul dezbatut este despre Regulile de bun simt intr-un Open Space (cu un mic corolar).

Ce au in comun o bancnota de 5 lei lipita cu scotch, un trandafir rosu si…

Deci incep sa scriu despre hartuire invitatii, dupa aproape 2 saptamani de cugetat pe baza acestui subiect:

  • Daca o persoana te invita, in modul traditional, verbal sau in scris, si in deplina functionalitate a tuturor facultatilor mentale – adica nu in stare avansata de ebrietate –  sa faci ceva, sa aduci ceva, sa iei ceva (etc. prinzi ideea) nu se numeste hartuire.
  • Cand Abordezi o persoana (pe coridor, la cafea, la masa) cu Salut, Neata, Ce faci etc. dupa ce aceasta ti-a oferit contact vizual nu se numeste hartuire.
  • Daca oferi o idee de imbunatatire a unui proces sau chiar a persoanei in cauza, care are legatura directa cu o conversatie avuta anterior – in care persoana respectiva a acuzat neajunsul respectiv si se indeplineste punctul anterior – nu se numeste hartuire.

Si corolarul:

  • Sa stai cuminte la o masa sau la bar, intr-un pub pe care il frecventeaza respectivul/a si sa astepti sa vina el/ea la tine – a se intelege = sa accepti faptul ca nu a venit – fara sa aplici tactici de manipulare, intimidare, concurenta neloiala etc. nu se numeste hartuire.
  • Daca o alta persoana de la masa te invita sa stai si nimeni nu exprima ca ar avea ceva impotriva, nu se numeste hartuire.
  • Comentariile lasate pe FB sau pe blog nu se numesc hartuire. In ziua de azi, oricine ii poate bloca accesul oricui – catre acest mod de libera exprimare – daca se simte deranjat.

Am inceput cu portitele inainte, dar trebuie retinut, ca, din punctul meu de vedere, toate celelalte cazuri pe care ti le-ai imaginat (sau nu) – se includ si “soptidu-mi in timp ce lucrez, fara sa te fi vazut”, sau “zgaltaindu-mi scaunul in timp ce treci printre birouri”… se numesc hartuire.

Diclaimer: Orice asemanare cu situatii, locuri sau persoane reale sunt pure coincidente. Orice idee care iti vine in cap citind acest post este efect advers al eficacitatii lui. 

Le multumesc persoanelor care mi-au creat cadrul propice scrierii acestor reguli si le voi tine aproape! La fel si cu aceste reguli.

PS. Pe scurt, cand ti se face pofta sa ma hartuiesti, aprinde-ti o tigara!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.