Doar prostia justifica abuzul fizic si psihologic al copiilor

Am dat peste o postare de facebook cu expresii din copilaria noastra mirifica si am ramas socata cati oameni considera bune acele replici, considera ca nu le-a marcat in niciun fel negativ copilaria. Printre aceste replici aflandu-se si “eu te-am facut, eu te omor!”… Si nici macar “palmutele”, “curelusa” si “nuielusa” nu le-a facut rau, ba reusesc sa-si justifice, cu mare inversunare, ce bine le-a facut de fapt.

Partea interesanta e ca 90% din comentariile “pro bataie” erau scrise cu flagrante greseli de gramatica si ortografie.. Si nu poti sa dai vina pe tastatura de la telefon, ci numai pe ceata din creierul tau cand poti sa lasi in urma asemenea lucruri. Cu asemenea nivel de educatie nu pot sa ma incurc, ca imi pierd energia de pomana.

Dar am vazut si un comentariu scris corect. Aici nu m-am putut abtine si am lasat si eu niste replici, printre care si cea din titlu.

Oare vor ajunge oamenii sa constientizeze, macar in acest secol, ca bataia e abuz fizic si ca nu are absolut niciun efect pozitiv pe termen lung?

Oare vor ajunge oamenii sa inteleaga ca se poate educa prin comunicare empatica si nu prin abuz psihologic?

Educatia nu inseamna transformarea copilului intr-un robot care respecta ordine, de multe ori fara sa le inteleaga motivul. Pana si un calculator performant se blocheaza cand ii dai prea multe comenzi una dupa alta sau comenzi contradictorii.

Cum poti sa ai pretentia ca, prin a tipa la copilul tau ca sa te asculte sau a-i repeta ca “nu e bun de nimic” si a-l plesni daca i se pare ca i s-a facut o nedreptate si iti raspunde ca atare, va ajunge sa te respecte? De curiozitate asa, ai citit vreodata in DEX ce scrie in dreptul cuvantului “Respect”?

Daca ar fi dupa mine as trimite la terapie mai mult de jumatate din populatia Romaniei. Sau mai bine ma apuc eu sa le tin cursuri online. Problema e ca nu poti sa vindeci pe nimeni, daca nu este constient ca are o problema.

Si te intreb… Doamne… Universule.. Tu care esti acolo in Ceruri… Alfa si Omega… Ce le lipseste acestor oameni ca sa inteleaga ca doar prostia justifica abuzul fizic si psihologic al copiilor?

Ce le lipseste ca sa rezoneze cu acea raza de intelepciune, care sa se infiripe in creierele lor pline de ceata si sa constientizeze ca “a-ti bate copilul” si “a-l iubi” nu sunt niciodata sinonime? La fel cum nici “respectul” nu e sinonim cu “frica”.

Update: Iubire neconditionata zici? Sa le trimit? Pai sa le trimit, atunci.

Dragi oameni, mai mult de jumatate din populatia Romaniei, cu drept de vot sau inca fara, pensionari, someri, cu bac sau fara, deschideti-va inima ca vine.

Un val mare de iubire neconditionata. Nu prea mare, doar cat sa visati frumos la noapte si sa va treziti mai odihniti, mai calmi, mai rabdatori si cu o usoara dorinta de a incerca sa intelegeti putin mai mult din lumea asta care va inconjoara. De a intelege putin mai mult, de ce faceti lucrurile pe care le faceti.

(Daca simtiti o aroma de mar proaspat cules, in timp ce primiti iubirea, e din cauza ca am devorat doua mere in timp ce scriam. E singurul aliment pe care imi permit sa-l consum cat pentru doi.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.